מה בסנדוויץ'?

טיפים להכנת כריכים לבית-הספר ולעבודה


ההיסטוריה של הסנדוויץ'- סנדוויץ' היה לורד אנגלי, מכור להימורים. כדי שלא יצטרך לפרוש משולחן המזל גם בזמני הארוחות הוא המציא את הכריך - שתי פרוסות לחם שביניהם מילוי - שאוכלים בידיים, ולאו דווקא סביב שולחן. מאז הפכה המצאתו למזון שאוכלים לרוב מחוץ לבית - בבית-הספר, בעבודה, בטיולים וכדומה.

חשוב בבוקר- בדרך-כלל, ילדים ובני-נוער לא מספיקים לאכול ארוחת בוקר מסודרת ומזינה לפני היציאה לגן או לבית-הספר, ולכן חשוב להקפיד שהם יאכלו מזון מזין ומשביע במהלך הלימודים. ארוחת עשר טובה (שיכולה להיאכל גם מאוחר יותר, אם מדובר ביום לימודים ארוך) שומרת על ערנות, ריכוז ומצב-רוח רגוע וחיובי, ותורמת לתפקוד תקין יותר של הגוף.

לא על הלחם לבדו- בדצמבר 2001 הכריז הממונה על בריאות הציבור בארצות-הברית על ההשמנה כעל בעיית הבריאות הראשונה במדינה. מאז מתארגנת חזית רחבה נגד יצרני המזון המהיר, שאובחנו כאשמים העיקריים. ראלף נאדר, מועמד לנשיאות ארצות-הברית, אמר בראיון לניו-יורק טיימס מגזין בתחילת יוני: "הצ'יזבורגר של מקדונלד'ס הוא נשק קטלני". ראש מרכז אכילה והפרעות משקל באוניברסיטת. לחם לבן/שחור, פיתה או לחמנייה רגילה, מוגדרים על-ידי רופאים ותזונאים כ"קלוריות ריקות", משום שערכיהם התזונתיים דלים ביותר. לכן, מומלץ לשדרג את הכריך ללחם, לפיתה או ללחמנייה מחיטה מלאה. כך תכפילו את שיעור האבץ, הסיבים, המגנזיום וויטמין B6. אפשר ללכת גם בדרך ביניים - יש כיום שפע של לחמים שמשלבים בין קמח לבן לקמח מלא, בדרגות שונות. שוק הלחם התרחב מאוד בשנים האחרונות בישראל, ויש כיום מגוון אדיר של לחמים - בצורות שונות, בצבעים שונים, עם תוספות שונות (שיבולת שועל, פשתן וכו') ובמחירים שונים. כדאי לבקר מדי פעם במאפיות ובחנויות מתמחות ללחם ולא רק בסופרמרקט.

חלבון מלא אצלך בכריך- . מבחינה תזונתית, מילוי המבוסס על קטניות הוא מומלץ ביותר, משום שחלבון מלא - החיוני לגופנו - מתקבל כתוצאה משילוב של דגנים (הלחם, הפיתה או הלחמניה) וקטניות. אפשרויות המילוי הקטנייתיות הנפוצות ביותר הן: ממרח חומוס, חמאת בוטנים ותוצרי סויה לסוגיה: טופו מעושן, נקניקי סויה, גבינות סויה (יש פרוסות טופו בטעם גבינה צהובה ויש ממרחי סויה בטעם גבינה לבנה) וגם סתם פרוסת טופו (בטעם טבעי או מתובל) תעשה את המלאכה - במיוחד אם מתלווה לכריך גם תוספת ירק או ממרח עשבי תיבול. אפשר למלא סנדוויץ' (ובעיקר פיתה) גם בקציצת טופו ביתית או מוכנה (כגון "טופוטבע" או "טופו" טעים).

מילויים שונים- המילוי הכי אטרקטיבי לכריך (גם טעים, גם מזין) הוא ללא ספק האבוקדו - מועכים חצי אבוקדו במזלג, מוסיפים מלח, פלפל ולימון לפי הטעם - ו...סוף הדרך. ממרחים מומלצים נוספים הם טחינה, ממרח חצילים (ביתי או מוכן), ומגוון גדול של ממרחים מתוקים (לא כולם ג'אנקיים: כדאי להעדיף ממרח אגוזים ושקדים, למשל, על שוקולד - זה לא פחות טעים וזה הרבה יותר מזין). שפע כזה של מילויים מאפשר גיוון - קל מאוד להשתעמם גם מכריך אהוב ולכן מומלץ להחליף מדי פעם גם הרכב מנצח. כמובן, גם מבחינה תזונתית הגיוון רצוי ביותר.

השאר ירקות ופירות- כאשר מילוי הכריך אינו מתוק, תוספת של ירקות לכריך תעשה רק טוב - היא גם משפרת את הטעם וגם את הערכים התזונתיים. מומלץ להוסיף לכריך פרוסות עגבנייה, מלפפון, בצל, פלפל או צנונית, עלה חסה, מלפפון חמוץ, כרוב כבוש, זיתים ועוד. אפשר לקחת ירקות גם לא בתוך הכריך, אלא כמלווים לו. וכמובן, אפשר ואף רצוי לקחת גם פרי - תפוח כל השנה, תפוז בחורף ואפרסק ומשמשים (הגוגואים הם רק בונוס) בקיץ.



לחזרה לעמוד המאמרים וכתבות לחצו כאן